Hemsidan senast uppdaterad: 2017-12-08

Exklusivt för FSWL: Colin Millers James Bond memoarer

Av: Anders Frejdh
Publicerad:
2013-05-24
Sound designer colin miller interview
Efter premiären av Skyfall (2012) (2012) och med anledning 50-årsdagen av James Bond på film träffade From Sweden with Love (Anders Frejdh) den flerfaldigt prisbelönade ljudläggaren Colin Miller för att höra hans berättelser efter att ha arbetat med alla Bond-filmer mellan 1977 och 1987. Det hela slutade med hans James Bond memoarer som Colin vänligt accepterade att publiceras exklusivt på FSWL.

>LÄS COLIN MILLERS JAMES BOND MEMOARER (EXKLUSIVT PÅ FSWL)

Om Colin Miller: (av Anders Frejdh)
Colin Miller föddes i stadsdelen Hammersmith i London under augusti 1940. Familjen flyttade sedan till Wales där Colins far var stationerad för RAF. Vid krigsslutet återvände familjen till Barnes, en liten stad i västra London. Han gick i en statlig grundskola innan gymnasiet men lämnade skolan vid 15 års ålder.

Hans första jobb var för en resebyrå på Londons Regent Street. Därefter fick han en tjänst som inspelningsassistent (runner) för Alexander Kordas nya animationsbolag, först som praktikant på prov i sex månader innan han erbjuds en fast anställning. Efter tre år med Korda fick han jobb på Anglo Scottish med bas på Shepperton Studios, där blev han kvar i tre år tills det att han en dag fick ett samtal från ljudläggaren Don Deacon som sa att han var på gång med att göra en film och letade efter en assistent och om Colin var intresserad ...

"Att få ett samtal som det helt ur det blå överraskade mig totalt. Fram till den tidpunkten hade jag alltid haft fast anställning med alla garantier som följde med det. Här erbjöds jag plötsligt en unik möjlighet samtidigt som jag tvingades begrunda att bli frilans/egenföretagare och allt vad det innebar. Det samtalet förändrade mitt liv", minns Colin.

Resten är som de säger historia och Colin har haft en lång och framgångsrik karriär i filmbranschen som innebar arbete med mer än 80 filmer (se filmografi nedan) i olika roller på ljudavdelningen.

Colin Miller arbetade som ljudläggare på sex James Bond-filmer i rad, Älskade spion (1977), Moonraker (1979), Ur dödlig synvinkel (1981), Octopussy (1983), Levande måltavla (1985) och Iskallt uppdrag (1987).

Förutom sitt arbeta med fem av Roger Moores Bond filmer, arbetade Miller på två andra filmer med Sir Roger i huvudrollen - De vilda gässen (1978) och Havets vargar (1980) - båda regisserade av Andrew V. McLaglen. Vid sidan om Colin och Sir Roger fanns tre andra medlemmar från "James Bond familjen" inblandade i dessa båda filmer, John Glen (klippare), Syd Cain (scenograf) och John Grover (klippare).

Bland hans utmärkelser finns två Golden Reels från MPSE (Motion Picture Sound Editors) i USA för "Bästa ljudredigering" på en utländsk spelfilm för både Octopussy och Iskallt uppdrag.

Colin pensionerade sig för sex år sedan och tillbringar nu sin tid med att arbeta på huset och i trädgården, eller ute på sin mountainbike runt den underbara brittiska landsbygden. Från tid till annan träffar han en grupp gamla redigerare för lunch på en vinbar nära Pinewood Studios och reflekterar över livet från den "gamla goda, gamla onda tiden."

Filmografi:
1962: Alarm i medelhavet (assistant editor)
1964: Do You Know This Voice? (assistant sound editor)
1964: The Earth Dies Screaming (assistant sound editor)
1964: Troubled Waters (assistant sound editor)
1965: Flugans förbannelse (assistant editor)
1965: Spaceflight IC-1: An Adventure in Space (assistant editor)
1966: Quiller - Vårt ess i Berlin (second assistant editor)
1968: Carry On... Up the Khyber (dubbing editor)
1969: Carry on Again Doctor (dubbing editor)
1969: Carry on Camping (dubbing editor)
1969: De tusen dagarnas drottning (sound editor)
1969: De vita skalpjägarna (dubbing editor)
1970: På äventyr i Afrika (dubbing editor)
1971: Blind Terror (sound editor)
1971: Please Sir! (dubbing editor)
1971: Stryparen på Rillington Place (sound editor)
1973: Djävulens skelett (dubbing editor)
1973: Lord Nelson och Emma Hamilton (sound editor)
1973: Psychomania (sound editor)
1973: Who? (sound editor)
1974: Det är natt för Hitler (dubbing editor)
1974: Underhållaren (dubbing editor)
1975: Flykten mot Botswana (sound editor)
1975: Man Friday (sound editor)
1976: Blodigt dubbelspel (sound editor)
1976: Mannen utan ansikte (dubbing editor)
1977: Fäkta för livet! (sound editor)
1978: De vilda gässen (sound editor)
1978: Let's Get Laid (sound editor)
1979: Ashanti (sound editor)
1979: Den mänskliga faktorn (dubbing editor)
1979: Moonraker (dubbing editor)
1980: Havets vargar (dubbing editor)
1981: De sju knivarna - Omen III (dialogue editor)
1981: Ur dödlig synvinkel (dubbing editor)
1982: A Shocking Accident (short) (sound editor)
1982: Specialstyrka S.A.S. (dubbing editor)
1983: Octopussy (sound editor)
1984: Nineteen Eighty-Four (sound editor)
1984: Supergirl (dubbing editor)
1985: Levande måltavla (sound editor)
1985: Sweet Dreams (sound editor)
1986: King Kong lever (sound editor)
1986: Labyrint (dialogue editor)
1987: Iskallt uppdrag (sound editor)
1987: White Mischief (sound effects editor)
1988: Baron Münchhausens äventyr (sound editor)
1988: Hawks (supervising sound editor)
1989: Svart regnbåge (sound editor)
1989: The Return of the Musketeers (sound editor)
1990: Mister Johnson (sound editor)
1992: Frankenstein (TV movie) (sound editor)
1993: Återstoden av dagen (sound editor)
1994: Frankenstein (sound effects editor)
1994: Princess Caraboo (dialogue editor)
1996: Augusti (sound editor)
1996: Emma (supervising sound editor)
1996: Last Dance (foley editor)
1996: Spår av tvivel (dubbing editor)
1997: Otäcka odjur (sound editor)
1998: A Soldier's Daughter Never Cries (supervising sound editor: UK)
1998: Croupier (sound editor)
1998: Den oemotståndliga Martha (supervising sound editor)
1999: Allt under kontroll (sound effects editor)
1999: I samlarens spår (supervising sound editor: London)
1999: Women Talking Dirty (supervising sound editor)
2000: Maybe Baby (supervising sound editor)
2001: Endgame (supervising sound editor)
2001: Varian's War (TV movie) (supervising sound designer)
2002: Killing Me Softly (supervising sound editor)
2003: Ned Kelly (supervising sound editor)
2004: Chasing Liberty (supervising sound editor)
2004: Gunpowder, Treason & Plot (TV movie) (sound effects editor)
2004: Nouvelle-France (supervising sound editor)
2004: The Karate Dog (TV movie) (foley editor)
2005: Huset vid Tara Road (supervising sound editor)
2005: Spirit Trap (supervising sound editor)
2008: 313 (sound editor)
2009: Book of Blood (supervising sound editor)
2010: Pusher (supervising sound editor)

Editor's note:
Read FSWL's review of SKYFALL or download it here.

Bild ovan:
Colin Millers Golden Reel utmärkelse från MPSE (Motion Picture Sound Editors) i USA för “Bästa Ljudläggning” i en utländsk film för Octopussy © 2013 From Sweden with Love.

Läs mer om ljudläggaren Colin Millers framgångrsrika karriär på IMDB:

www.imdb.com/name/nm0588124/

Taggar:

#anders_frejdh
#intervjuer

All information, text och grafik (om inte annat anges) på denna webbplats är skyddad enligt lagen om upphovsrätt. Kontakta oss för att använda någonting.

Denna webbplats stöds inte på något sätt av Eon Productions Ltd, Danjaq, LLC, Metro-Goldwyn-Mayer, Sony Pictures, United Artists, Ian Fleming Publications Ltd eller någon annan av de som innehar rättigheter för James Bond. Den drivs helt oberoende av dem på fritidsbasis och utan vinstintresse.

Bilder från James Bond filmerna © 1962 - 2017 Danjaq LLC, MGM Inc., Sony Pictures, United Artists Cooperation, Columbia Pictures Industries, Inc.

Omslagsbilder till James Bond böckerna © 1953 - 2017 Ian Fleming Publications Ltd. och Glidrose Productions Ltd.

Ansvarig utgivare: Anders Frejdh