Hemsidan senast uppdaterad: 2019-09-17

Födelsedag för Bond-bruden Izabella Scorupco (GoldenEye)

Av: Anders Frejdh
Publicerad:
2018-06-04
Izabella Scorupco GoldenEye Paris premiere
En hyllning av den underbara Izabella Scorupco - polskfödd svensk modell, sångerska och skådespelerska som spelade Bond-bruden Natalya Simonova i GoldenEye (1995) regisserad av Martin Campbell - på hennes födelsedag.

From Sweden with Love vill med denna sida hylla den på alla sätt underbara Izabella som utan tvekan är en av världens snyggaste mammor.

"Kram och grattis på din dag älskade Izabella, FSWL och alla andra i Sverige är mycket stolta över dig!"

Keith Hamshere, stillbildsfotograf för alla Bond-filmer utom en mellan 1981 & 2002:

"Izabella var helt underbar och fantastisk i alla studiosessioner, när det uppstod ledig tid tog jag bilder av henne i min studio på Leavesden och tillsammans med andra medarbetare i filmen."

Om modellen, sångerskan och skådespelaren Izabella Scorupco


Scorupco föddes i Polen 1970 och kom till Sverige tillsammans med sin mamma när hon var 9 år. Som sjuttonåring tog modellkarriären fart och i slutet av 1980-talet upptäcktes Izabella som skådespelerska och långfilmsdebuterade med huvudrollen i ungdomsfilmen Ingen kan älska som vi (1988).

Izabella blev internationellt känd 1995 som Bondbruden Natalya mot Pierce Brosnan i GoldenEye (1995). Därefter har hon bland annat kunnat ses i actionsuccén Vertical Limit (2000) (återigen regisserad av Martin Campbell) och i en gästroll i tv-serien Alias (2005).

Under senare år har Izabella medverkat i filmer som bland annat Drakarnas rike (2002) mot Christian Bale och Matthew McConaughey, Exorcisten: Begynnelsen (2004), Cougar Club (2007), Solstorm (2007) och senast i Änglavakt (2010) i huvudrollen som Rebecka Martinsson.

I oktober 2011 var Izabella med i Peter Jöbacks musikvideo för "Jag har dig nu".

I början av 2012 var Izabella programledare för den svenska versionen av Top Model på TV3.

Under årens lopp har Iza (som hon kallas av sina vänner) prytt omslaget för flera magasin, bland annat inklusive GQ (oktober 1995) och Empire (december 1995) i Storbritannien, Boxoffice (november 2000) och Stuff (juli 2002) i USA, Sense & Style (både i december 2010 och mars 2012) i Polen. I Sverige har hon varit på omslaget för Frida (juli 1991 och juli 1992), Café (juni 1995, februari 2001, september 2002, december 2004 och november 2010), Vecko Revyn (27 mars 1997 och 18 december 1997), Plaza Kvinna (april 2007, juli 2008 och februari 2010) samt för Damernas Värld (april 2012).

Scorupco bor sedan 2003 i Los Angeles tillsammans med sina barn, Julia och Jacob. Hon är för tillfället ansiktet för Pierre Robert i Sverige och en av modellerna för Smarteyes i Skandinavien tillsammans med svenska actionhjälten Dolph Lundgren.


Redaktörens anmärkning:
Under 2012 gjorde FSWL en intervju med Izabella Scorupco och hjälpte till att promota försäljningen av hennes bikini från GoldenEye på en välgörenhetsauktion i Stockholm.

Filmer och tv-serier med Izabella Scorupco


2019: Hidden: Förstfödd (Viveca Eldh) - Regissör: Jonathan Sjöberg & Daniel Di Grado / Yellow Bird
2014: Micke & Veronica (Veronica) - Regissör: Staffan Lindberg / Stella Nova
2010: Änglavakt (Cecilia) - Regissör: Johan Brisinger / Drama Svecia
2007: Solstorm (Rebecka Martinsson) - Regissör: Leif Lindblom / Sandrew Metronome
2006: Cougar Club (Paige) - Regissör: Christopher Duddy
2004: Exorcist: The Beginning (Sarah) - Regissör: Ronny Harlin
2002: Reign of Fire (Alex) - Regissör: Rob Bowman
2000: Vertical Limit (Monique Aubertine - Regissör: Martin Campbell
2000: Dykaren (Irena Walde) with Lars Lundgren som stuntkoordinator - Regissör: Erik Gustavsson
1999: With Fire and Sword (Helena Kurcewiczówna) - Regissör: Jerzy Hoffman
1995: Petri Tårar (Carla/Carlo) - Regissör: Erich Hörtnagl
1995: GoldenEye (1995) (Natalya Simonova) - Regissör: Martin Campbell
1989: Ingen kan älska som vi (Annelie) - Regissör: Staffan Hildebrand

Discografi:
1990: "Substitute" (singel)
1991: IZA (album)
1991: "I Write You A Love Song" (singel)
1991: "Brando Moves" (single)
1992: "Shame, Shame, Shame" (singel)

Bild överst:
Izabella Scorupco vid GoldenEye premiären i Paris 1995. © Joël Villy. Alla rättigheter förbehållna.

Mer information om Izabella Scorupcos karriär som skådespelare finns på hennes IMDB-sida.

Taggar:

#bondbrudar
#fodelsedagar
#izabella_scorupco
#svenskar

Tag Cloud

Bond 25 Britt Ekland Daniel Craig Dolph Lundgren George Lazenby Izabella Scorupco James Bond museum Kristina Wayborn Mary Stavin Maud Adams Pierce Brosnan Roger Moore Sean Connery Spectre Timothy Dalton

All information, text och grafik (om inte annat anges) på denna webbplats är skyddad enligt lagen om upphovsrätt. Kontakta oss för att använda någonting.

Denna webbplats stöds inte på något sätt av Eon Productions Ltd, Danjaq, LLC, Metro-Goldwyn-Mayer, Sony Pictures, United Artists, Ian Fleming Publications Ltd eller någon annan av de som innehar rättigheter för James Bond. Den drivs helt oberoende av dem på fritidsbasis och utan vinstintresse.

Bilder från James Bond filmerna © 1962 - 2015 Danjaq LLC, MGM Inc., Sony Pictures, United Artists Cooperation, Columbia Pictures Industries, Inc.

Omslagsbilder till James Bond böckerna © 1953 - 2018 Ian Fleming Publications Ltd. och Glidrose Productions Ltd.

Grundare & Ansvarig utgivare: Anders Frejdh