Hemsidan senast uppdaterad: 2017-09-19

22 OKTOBER 2015
RECENSION AV JAMES BOND FILMEN SPECTRE MED DANIEL CRAIG

Av: Anders Frejdh
Publicerad:
2015-10-22
Daniel Craig är verkligen James Bond i SPECTRE, den 24:e Bond filmen från EON Productions. Detta är vår spoilerfria recension (den första på svenska) av SPECTRE.

Av Anders Frejdh, grundare och chefredaktör för From Sweden with Love.

För fjärde gången spelar Daniel Craig huvudrollen som Ian Flemings hemliga agent 007 med rätt att döda. Den här gången är han bättre än någonsin i rollen. Craig är en stor aktör - den största av alla som spelat Bond hittills. Detta är verkligen hans finaste timme som Hennes Majestäts bästa hemliga agent.

Än en gång har Sam Mendes gett oss en film full av underhållning, spänning och sexualitet som behåller en friskhet och vitalitet på ett liknande sätt som han gjorde med Skyfall. Även om det finns många spektakulära jakter, stunt och specialeffekter från Gary Powell (stunt) och Chris Corboulds (SFX) talangfulla team. Mendes ger oss en känsla av verklighet och rimlighet tillsammans med ett flertal visuella "nickar" till tidigare filmer i serien (för att tillfredsställa alla Bond-fantaster). Det är smart gjort, men inte pastisch. Det är även precis rätt nivå av humor denna gång, något som Craig hanterar riktigt bra. Ännu uppfriskande var att jag för en gångs skull inte märkte av några överdrivna produktplaceringar.

Hela ensemblen är oklanderlig. Rollsättaren Debbie McWilliams har återigen gjort ett fantastiskt arbete och hittat rätt skådespelare till alla roller.

Christoph Waltz är perfekt som skurk - en komplex karaktär som är lik (eller möjligtvis överlägsen) Bond, vilket är som det alltid borde vara. När det gäller "Bonds damer" har Mendes än en gång gjort bra val. Italienskan Monica Bellucci, den äldsta Bondbruden hittills, visar att sexighet inte alls handlar om ålder. Men tyvärr är hennes roll alldeles för liten. Fransyskan Léa Seydoux är lika engagerande och snygg, men inte på ett ytligt sätt som i några av de tidigare Bond-filmerna. Tack och lov är hennes karaktär en integrerad del av handlingen, inte bara ögongodis.

Amerikanska Dave Bautista, som jag antar att Sam ville ha med som en Oddjob liknande skurk, gör ett beundransvärt arbete med en olycksbådande och ond närvaro på filmduken. Alla MI6 medarbetarna spelade av Ralph Fiennes, Ben Whishaw och Naomie Harris är tillbaka och hamnar verkligen i förgrunden i denna film, utan att gå in på några detaljer.

Dansken Jesper Christensen är tillbaks som Mr White och lägger ett extra lager av djup till filmen, även om hans roll möjligen är liten är den inte mindre betydande.

Detta förstärks av det fantastiska filmfotot av Sverige-baserade Hoyte van Hoytema (har fått Guldbaggar för Bästa foto till tre svenska filmer) och hans svenska kollega Jallo Faber som ansvarade för 2nd unit fotot. Varje bildruta är fantastisk, kompositionen och färgpaletten helt enkelt utsökt. Otvivelaktigt är SPECTRE den vackraste Bond-film jag någonsin har sett.

Vill även lyfta fram filmljudet i SPECTRE som verkligen ger den där extra dimensionen till filmen som det ska göra. Trefaldiga svenska Oscars® hjälten Per Hallberg och hans team har på nytt gjort ett grundligt och enastående arbete. De kan mycket väl komma att belönas med ytterligare en statyett.

Kompositören Thomas Newman är tillbaks och har gjort ett gediget arbete med musiken till hans andra Bond-film. Manuset av John Logan, Neal Purvis & Robert Wade och Jez Butterworth undviker många av de stora språng av logik och tomma hål som var kännetecknande för Skyfall, samtidigt som de injicerat en hel del charm och kvickhet i händelserna.

Mendes andra Bond-film är förstklassig biounderhållning som kommer att behaga filmpubliken runt om i världen - och även tillfredsställa alla som, likt mig, önskade sig en klassisk Bond denna gång.

Personligen anser jag att SPECTRE uppfyllde den enorma utmaningen att överträffa Skyfall även om, utan att avslöja alltför mycket, SPECTRE inte blivit en verklighet utan de tidigare Bond-filmerna med Daniel Craig.

Slutligen är det bara att ta av sig hatten för producenterna, Michael G. Wilson och Barbara Broccoli, som återigen överträffat sig själva och uppenbarligen inte sover på jobbet.

Handlingen i SPECTRE:
Ett kryptiskt meddelande från Bonds förflutna skickar iväg honom på ett uppdrag för att avslöja en olycksbådande organisation. Medan M bekämpar politiska krafter för att hålla underrättelsetjänsten vid liv skalar Bond bort lagren av svek för att avslöja den fruktansvärda sanningen bakom SPECTRE.

I London ifrågasätter Max Denbigh (Andrew Scott), den nya chefen för Centrumet för nationell säkerhet, Bonds agerande och utmanar MI6, som leds av M. Bond anlitar i hemlighet Moneypenny och Q för att hjälpa honom att hitta Madeleine Swann, dotter till hans gamla fiende Mr White, som kan ha ledtråden till att reda ut nätet bakom SPECTRE. Som dotter till en mördare förstår hon Bond på ett sätt som de flesta andra inte kan.

När Bond beger sig mot hjärtat av SPECTRE får han kännedom om ett skrämmande samband mellan sig själv och fienden han söker.

SPECTRE släpps i Storbritannien den 26 oktober och i Sverige den 30 oktober 2015.

Andra nyheter om SPECTRE presenterade på From Sweden with Love:
>Succé och rekord för SPECTRE på svenska biografer (2 november 2015)
>Galapremiär för SPECTRE i Paris (29 oktober 2015)
>Galapremiär för SPECTRE i Moskva (29 oktober 2015)
>Galapremiär för SPECTRE i Madrid (28 oktober 2015)
>Galapremiär för SPECTRE i Berlin (28 oktober 2015)
>Galapremiär för SPECTRE i Amsterdam (28 oktober 2015)
>Galapremiär för SPECTRE i Rom (27 oktober 2015)
>Försäljningen av biobiljetter till SPECTRE startade i Sverige (8 oktober 2015)
>Officiell musikvideo för Writing's On The Wall (4 oktober 2015) VIDEO
>Tredje och sista officiella trailern för SPECTRE (2 oktober 2015) VIDEO
>Omslaget till filmmusiken i SPECTRE avslöjat (28 september 2015)
>Skandinavisk galapremiär för SPECTRE i Köpenhamn (28 september 2015)
>Ledmotivet till SPECTRE, Writing's On The Wall av Sam Smith, online (25 september 2015)
>Blood, Sweat and Bond: Bakom kulisserna av SPECTRE bok (24 september 2015)
>Ny video från inspelningen av SPECTRE (23 september 2015)
>Heineken lanserar SPECTRE kampanj med Daniel Craig (21 september 2015)
>Naomie Harris & Dave Bautista gör reklam för Jaguar Land Rover (15 september 2015)
>Bollinger släpper SPECTRE flaska i begränsad upplaga (14 september 2015)
>Naomie Harris i SPECTRE reklam för Sony Mobile (13 september 2015)
>James Bond har Crocket & Jones skor i SPECTRE (11 september 2015)
>Stephanie Sigman i SPECTRE reklam för Belvedere Vodka (10 september 2015)
>Sam Smith sjunger ledmotivet till SPECTRE (8 september 2015)
>Ny officiell affisch för SPECTRE (3 september 2015)
>Aston Martin lanserar DB9 GB Bond edition för att fira SPECTRE (2 september 2015)
>Ny video från inspelningen av SPECTRE (13 augusti 2015)
>Officiell trailer för SPECTRE (22 juli 2015)
>Officiellt meddelande om världspremiären för SPECTRE (17 juli 2015)
>Video från inspelningen av SPECTRE i Mexico (15 juni 2015)
>Ny trailer för SPECTRE på amerikansk TV (10 juni 2015)
>Video från inspelningen av SPECTRE (30 april 2015)
>Official teaser trailer för SPECTRE (28 mars 2015)
>SPECTRE kommer att visas på IMAX biografer (27 mars 2015)
>Officiell brittisk förhandsaffisch för SPECTRE (17 mars 2015)
>Officiell internationell förhandsaffisch för SPECTRE (17 mars 2015)
>Stephanie Sigman spelar Estrella i SPECTRE (9 mars 2015)
>Video: Regissören Sam Mendes om SPECTRE (26 februari 2015)
>Officiellt fototillfälle för SPECTRE i Rom (18 februari 2015)
>Första bilderna från SPECTRE inkluderar en video bakom kulisserna (12 februari 2015)
>Officiellt fototillfälle för SPECTRE i Sölden Österrike (7 januari 2015)
>Belvedere Vodka officiell SPECTRE partner (16 december 2014)
>Officiell pressinfo med detaljer om SPECTRE inspelningen i Österrike (10 december 2014)
>Inspelningen av SPECTRE börjar i London (6 december 2014)
>Brittiska skådespelaren Andrew Scott spelar Denbigh i SPECTRE (4 december 2014)
>Italienska skådespelerskan Monica Bellucci spelar Lucia Sciarra i SPECTRE (4 december 2014)
>Aston Martin DB10 bekräftad för framträdande i SPECTRE (4 december 2014)
>Titel och förhandsaffisch avslöjas för Bond 24 (4 december 2014)
>Första fototillfället med ensemblen på Pinewood Studios (4 december 2014)
>Janine Temime är kostymör för Bond 24 (27 november 2014)
>Österrikiske skådespelaren Christoph Waltz klar för roll i Bond 24 (13 november 2014)
>Dave Bautista klar för roll i Bond 24 (13 oktober 2014)
>Franska skådespelerskan Léa Seydoux har skrivit på för Bond 24 (10 oktober 2014)
>Hoyte van Hoytema är chefsfotograf för Bond 24 (17 september 2014)
>IMAX upplevelse väntar Bond 24 i Sverige (15 maj 2014)
>Skandinaviska skådespelerskor provfilmar för Bond 24 (12 maj 2014)
>Ny Aston Martin bekräftad för Bond 24 (19 mars 2014)
>Ben Whishaw (Q) öppnar nya Q Stage på Pinewood Studios (4 december 2013)
>MGM och Danjaq får alla rättigheter för Blofeld/SPECTRE (15 november 2013)
>Ursprungligt pressmeddelande för Bond 24 (11 juli 2013)

För fler nyheter om SPECTRE presenterade på From Sweden with Love, klicka här.

Bild ovan:
Officiell filmaffisch för SPECTRE. © 2015 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures Industries, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Gå till SF:s hemsida för att köpa biobiljetter till SPECTRE med Daniel Craig:

www.007.com

Taggar:

#recensioner
#spectre

All information, text och grafik (om inte annat anges) på denna webbplats är skyddad enligt lagen om upphovsrätt. Kontakta oss för att använda någonting.

Denna webbplats stöds inte på något sätt av Eon Productions Ltd, Danjaq, LLC, Metro-Goldwyn-Mayer, Sony Pictures, United Artists, Ian Fleming Publications Ltd eller någon annan av de som innehar rättigheter för James Bond. Den drivs helt oberoende av dem på fritidsbasis och utan vinstintresse.

Bilder från James Bond filmerna © 1962 - 2017 Danjaq LLC, MGM Inc., Sony Pictures, United Artists Cooperation, Columbia Pictures Industries, Inc.

Omslagsbilder till James Bond böckerna © 1953 - 2017 Ian Fleming Publications Ltd. och Glidrose Productions Ltd.

Ansvarig utgivare: Anders Frejdh